Skip to main content

Google Analytics 4 omzetten

Google heeft aangekondigd dat  Universal Analytics (UA) stopt en dat bedrijven verplicht zullen worden over te stappen naar Google Analytics 4 (GA4). Dit geldt ook voor uw website. De overgang zal beginnen op 1 juli 2023. Op deze datum stoppen Universal Analytics-properties  met het verwerken van nieuwe gegevens.

Vooraf verzamelde gegevens in Universal Analytics zullen nog zes maanden na de uitfasering bewaard blijven. GA4 zal vanaf 1 juli 2023 de nieuwe standaard worden.

Waarom overstappen naar Google Analytics 4?

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwe versie, die eigenlijk al in oktober 2020 werd gelanceerd. In die tijd maakten niet alle marketeers de overstap, vanwege de ontwikkelingsfase van GA4 en het ontbreken van bepaalde functies, rapporten en integratiemogelijkheden. Gelukkig zijn deze problemen nu grotendeels opgelost.

Google geeft aan dat de verplichte overstap te maken heeft met aangescherpte regels omtrent de privacyregelgeving , waardoor aanpassingen aan Google Analytics nodig zijn.

Privacy, GDPR en Google Analytics

Hoewel Universal Analytics al enige privacymaatregelen bevatte, is Google Analytics 4 vanaf het begin ontworpen met privacy als focus om de gebruikers- en bezoekerservaring te verbeteren. Het belangrijkste verschil is wellicht dat GA4 geen IP-adressen meer verzamelt.

Google gaat  niet specifiek in op de recente controverse in de Europese Unie over Google Analytics. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangegeven dat Google Analytics niet voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), waardoor websites die Google Analytics gebruiken feitelijk in overtreding zijn.

GA4 is de nieuwe norm

GA4 is vanaf 1 juli 2023 de nieuwe norm. In dit nieuwe platform zijn veel nieuwe functies en  geïmplementeerd en in de toekomst worden hier nog meer functies aan toegevoegd.

Tot 1 juli werkt Google Analytics 4 naast de oude versie (Universal Analytics)

U zult merken dat Google Analytics 4 aanzienlijk verschilt van de Universal Analytics.  Het gegevensmodel van GA4 is zo anders dat het niet mogelijk is om de huidige gegevens uit Universal Analytics over te zetten naar GA4. Bij de overstap naar GA4 wordt er een nieuwe property geopend naast de bestaande property.

Verlies geen gegevens, stap nu over naar GA4

Het is onvermijdelijk om over te stappen naar Google Analytics 4. Het is belangrijk om te weten dat Google geen plannen heeft aangekondigd om historische gegevens uit Universal Analytics over te zetten naar GA4-properties. Na 1 juli kunt u nog 6 maanden gegevens inzien en exporteren uit Universal Analytics. Daarna worden deze verwijderd.

Wanneer u nog geen GA4-properties heeft ingesteld, is dit het moment om actie te ondernemen. Wij adviseren om zo snel mogelijk een GA4-property aan te maken. U kunt vanaf 1 juli geen gegevens meer verzamelen in de Universal Analytics

Met Google Analytics 4 krijgt u het vernieuwde statistiekenprogramma voor inzicht en verbetering van uw website. Indien u al internetmarketing bij ons afneemt, hebben wij dit al voor u verzorgd.

Heeft u geen internetmarketing-abonnement, maar heeft u wel hulp nodig bij het instellen van GA4? Geen probleem! Mediaversa neemt de overstap naar GA4 volledig voor u uit handen. Dit kan al vanaf € 45,- (ex BTW) Neem contact met ons op via onderstaand formulier of via 0413 47 25 47 en wij helpen u zo snel mogelijk.

Wilt u dat wij het voor u omzetten. Laat dan hieronder uw gegevens achter

    Laten we samen verder denken!

    Tijd voor een volgende actie: